Malama Sevastou

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννημένη στη Λήμνο, από μικρή ηλικία έδειξε τη ροπή της προς τις τέχνες. Τεσσάρων ετών ξεκίνησε την κλασική μουσική της εκπαίδευση και τα πρώτα της μαθήματα πιάνου, με την Ανθή Γουρουντή. Παράλληλα, παρακολούθησε τις τάξεις του μπαλέτου, της ενόργανης γυμναστικής και του θεάτρου, στη σχολή της Μαίρης Γεροντάρα. Από την εφηβεία, αντιλήφθηκε τη δύναμη του γραπτού λόγου, κάτι που την ώθησε στη στιχουργία. Η συμμετοχή της στις μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις της έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσει τη γοητεία της σύμπραξης με άλλους μουσικούς, τη δύναμη της ομαδικότητας και την επιβράβευση του αποτελέσματος, δια μέσου του χειροκροτήματος.

Το 2008, άρχισε τις σπουδές της στο πρώην Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, νυν τμήμα Μουσικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην ποντιακή λύρα. Παράλληλα, έκανε και τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στο τραγούδι σε μουσικές σκηνές και χώρους διασκέδασης στην Άρτα και τη Λήμνο υπηρετώντας το ροκ, έντεχνο και λαϊκό τραγούδι.
Το 2013 μετακόμισε στην Αθήνα και μετά από δύο χρόνια δημιούργησε με αγαπημένους φίλους μουσικούς το σχήμα “Μουσικώς Χύμα”, με το οποίο συνεχίζει να πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις. Το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι, σε μουσική και ενορχήστρωση του Γιώργου Τσακαράκα, ενώ οι στίχοι ανήκουν στην ίδια και η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering πραγματοποιήθηκαν από το Νίκο Σταυρόπουλο, στο στούντιο 3ηχο.

Έχει συνεργαστεί με ποικίλους επιφανείς μουσικούς (Ν. Σταυρόπουλο, Γ. Τσακαράκα, Π. Κολοκοτρώνη, Σ. Κονσολάκη, Γ. Ζαφειρόπουλο και πολλούς ακόμη).
Πρωταρχικό της στόχο αποτελεί η δημιουργία πρωτότυπου μουσικού υλικού, εμπνευσμένο από τον πλούτο της ελληνικής μουσικής του παρελθόντος, προσαρμοσμένο, όμως, στον ήχο του σήμερα. Από τη φύση της ρομαντική, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και οραματίζεται να συμπαρασύρει τους ακροατές στα κοινά τους μουσικά ταξίδια.

Go Social..

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ PRE - PRESS

Από που κατάγεσαι;
Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Μύρινα Λήμνου.

Τα μουσικά ακούσματα του τόπου καταγωγής σου, πόσο επηρέασαν την μουσική σου κατεύθυνση;
Σε σημαντικό βαθμό, καθώς τα ακούσματά μας αποτελούν την αόρατη έμπνευσή μας.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες καλλιτεχνικές σου επιρροές;
Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Άννα Φωτίου, Αντώνης Βαρδής, Βίκυ Μοσχολιού, Άκης Πάνου, Πόλυ Πάνου, Μαρινέλλα, Στρατός Διονυσίου, Πάνος Γαβαλάς, Μαίρη Λίντα, Τζένη Βάνου, Άννα Βίσση, Στέλιος Ρόκκος, Νατάσα Θεοδωρίδου, Μπλε, Freddie Mercury, Whitney Houston, Lara Fabian, Mariah Carey, Beyonce, Aerosmith, Bon Jovi, Metallica, Red Hot Chilly Peppers, Linkin Park, Evanescence κ.ά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέσο ακρόασης μουσικής και γιατί;
Μου αρέσει πολύ το ραδιόφωνο, αφενός γιατί το έχεις παντού μαζί σου, αφετέρου έχει ενδιαφέρον το πώς η προσωπικότητα του εκάστοτε εκφωνητή επηρεάζει την επιλογή των τραγουδιών και πολλές φορές ακούς τραγούδια που είχες χρόνια να ακούσεις.

Ποιο είδος μουσικής σε εμπνέει δημιουργικά ακόμα κι αν αυτό δεν ταυτίζεται απόλυτα με τις μουσικές επιλογές της καριέρας σου;
Κάθε είδος μουσικής, από την κλασική μέχρι τα δημοτικά, μπορεί να χτυπήσει το καμπανάκι της δημιουργίας. Εξαρτάται πολύ από τη διάθεση.

Ποια είναι για εσένα η καλύτερη στιγμή και καλύτερο περιβάλλον για μία καλλιτεχνική δημιουργία;
Τα πάντα γύρω μας αποτελούν ερεθίσματα. Είτε αυτό είναι ένα ηλιόλουστο πρωινό, μια ερωτική απογοήτευση, μια ιστορία ενός φίλου, είτε ο ενθουσιασμός του πρώτου φιλιού. Η καλύτερη στιγμή, άλλωστε, είναι η αυθεντική.

Πόσο σημαντική θεωρείς την μουσική ή την τέχνη ευρύτερα για την κοινωνία;
Θεωρώ πως είναι ο απόλυτος τρόπος έκφρασης κάθε συναισθηματικής κατάστασης. Ιδιαιτέρως η μουσική ενώνει τον κόσμο, είτε μέσω κοινών βιωμάτων, όταν τραγουδούν όλοι μαζί, είτε όταν πιάνονται για να χορέψουν. Όλες οι τέχνες σου ανοίγουν την πόρτα ενός ατέρμονου ταξιδιού, που η δημιουργικότητα είναι το μόνο όριο.

Τι είναι αυτό που θα σε παρακινούσε για να ξεκινήσεις μία νέα μουσική συνεργασία;
Η εμπιστοσύνη και η χημεία των συντελεστών, ο σεβασμός και η αγάπη προς τη μουσική και “το πάντρεμα” μουσικής και στίχου.

Τι θεωρείς “επιτυχία” για έναν καλλιτέχνη και με ποιον τρόπο νομίζεις ότι αυτή η επιτυχία μπορεί να έρθει και να παραμείνει;
Η δημιουργία διαχρονικών τραγουδιών, που εκφράζουν το ευρύ κοινό, θεωρώ πως είναι το εισιτήριο για την προσέγγιση του κοινού, που θα σε ακολουθεί σε όλα σου τα βήματα, καθώς και η συνεχής εξέλιξη.

Η ενασχόλησή σου με την μουσική σε βοηθά σε άλλες πτυχές της ζωής σου; Π.χ. στις προσωπικές ανησυχίες – αναζητήσεις σου ή στις ψυχικές σου ισορροπίες; 
Είναι η προσωπική μου ψυχοθεραπεία. Μέσα από τα τραγούδια που ερμηνεύω εκφράζονται όλα μου τα συναισθήματα.

Πως αναπτύσσεις ή εξελίσσεις τις μουσικές σου δεξιότητες; Έχεις ή χρειάζεσαι κάποια επικουρική βοήθεια; Μελετάς κάτι πάνω στο αντικείμενό σου; Με ποιο τρόπο και για πόσο χρονικό διάστημα νομίζεις ότι χρειάζεται;
Θεωρώ πως η εξέλιξη δεν σταματά ποτέ. Η μελέτη μπορεί να επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα και οφείλω να είμαι το δυνατόν αρτιότερη και να ανταποκρίνομαι ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, όπως ένα κρύωμα. Η σωστή τεχνική είναι απαιτούμενη, προκειμένου να μην βλάψεις τον εαυτό σου (φωνητικές χορδές στην προκειμένη).

Έχεις μουσικές σπουδές κι αν ναι, πόσο σε έχουν βοηθήσει στην επαγγελματική σου καριέρα;
Η κλασική μου εκπαίδευση ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία και στην ενήλικη ζωή μου μελέτησα και μελετάω τη λαϊκή, παραδοσιακή ελληνική μουσική, αλλά και την ανατολίτικη. Με έχει βοηθήσει εξαιρετικά, καθώς μπορώ να αντιλαμβάνομαι ευκολότερα τις απαιτήσεις ενός τραγουδιού και να επεξεργάζομαι γρηγορότερα τις ανάγκες των συνεργατών μου.

Έχεις δουλέψει ως επαγγελματίας στον χώρο της μουσικής;
Δουλεύω επαγγελματικά τα τελευταία σχεδόν 13 χρόνια.

Ποιος είναι ο σκοπός και το όραμα για την επαγγελματική σου πορεία;
Στόχος είναι η δημιουργία τραγουδιών που θα αγαπηθούν από τον κόσμο. Θα ήθελα να ακούει κάποιος τα τραγούδια μου, να αναγνωρίζει τη φωνή μου και να ταυτίζεται με όσα τραγουδάω.

Πως μπορείς μέσα από την δουλειά σου να συνδράμεις θετικά σε κοινωνικά θέματα που απασχολούν το κοινό σου;
Προσπαθώ να καταστήσω σαφές πως κανενός είδους ρατσισμός δεν γίνεται αποδεκτός. Όλοι αξίζουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Παράλληλα, όσες φορές και να πέσεις επιβάλλεται να σηκωθείς, για να στηρίξεις εσένα, τον ίδιο.

Ποιες μουσικές τάσεις έχεις υιοθετήσει στα τραγούδια σου;
Τα ακούσματα είναι ποικίλα και μου αρέσει να συνδυάζω ηχοχρώματα και τεχνοτροπίες.

Έχεις αλλάξει μουσικά στυλ κατά την διάρκεια της επαγγελματικής σου καριέρας;
Ξεκίνησα ως τραγουδίστρια ελληνικού και ξενόγλωσσου ροκ σχήματος και στην πορεία ανακάλυψα και τη γοητεία της λαϊκής μουσικής.

Ποιες είναι οι καλύτερες και ποιες οι λιγότερο ευχάριστες πτυχές της μουσικής ως επάγγελμα;
Είναι ένα εξαιρετικά, από ψυχικής άποψης, επικερδές επάγγελμα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα εκλαμβάνεται σαν χόμπυ, τόσο από το κράτος όσο και από κάποιους επιχειρηματίες. Ακόμα, έρχεσαι σε επαφή με αρκετό κόσμο, πράγμα το οποίο το καθιστά διφορούμενο, καθώς από τη μια έχεις άμεση επαφή με το κοινό, πράγμα το οποίο είναι καλό, από την άλλη, είναι δύσκολο για τον κόσμο που καταναλώνει και αλκοόλ να καταλάβει ότι όσο διασκεδάζει εσύ κάνεις μια απαιτητική, αληθινή δουλειά.

Πως επιδρούν οι -εκτός μουσικής- ασχολίες και ενδιαφέροντα στην δουλειά σου;
Βοηθούν στην προσωπική μου ισορροπία και κατ’ επέκταση, στην καλύτερη επαγγελματική μου απόδοση.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κοινό σου, η fun base σου;
Άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αμοιβή σου ως καλλιτέχνη; Η αμοιβή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα συνεργασίας ή το οικονομικό έρχεται σε δεύτερη μοίρα;
Ο χώρος στον οποίο καλούμαι, οι ώρες που θα χρειαστεί να εργαστώ, καθώς επίσης η προϋπηρεσία και οι σπουδές μου. Τέλος, έχει σημασία και η συχνότητα συνεργασίας, αν είναι μόνιμη ή παροδική. Σε μια επαγγελματική συναλλαγή η αμοιβή είναι αυτή που διαχωρίζει την επαγγελματική από την προσωπική σχέση.

Εξελίσσεσαι καλλιτεχνικά μέσα από την δουλειά σου; Αποκτάς εμπειρία και νέες χρήσιμες γνώσεις; Οφείλουμε να εξελισσόμαστε συνεχώς, αποκτώντας εμπειρίες και χρήσιμες γνώσεις από τα βιώματα. Η συγκεκριμένη δουλειά πληροί όλες τις προδιαγραφές για να συντελεστεί αυτό.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι για την καριέρα σου και πόσο εφικτοί είναι αυτοί με τα σημερινά δεδομένα;
Στόχος είναι η συνέχιση δημιουργίας τραγουδιών, η περαιτέρω διεύρυνση του κοινού, η εργασία σε μεγαλύτερης χωρητικότητας μαγαζιά, η ανάπτυξη του συνεργατικού κύκλου, η αποδοχή από κοινό και συναδέρφους. Είναι αρκετά εφικτοί αυτοί οι στόχοι με αρκετή προσπάθεια, επιμονή και στοχοπροσήλωση.

Πως ισορροπείς μεταξύ επαγγελματικής καριέρας και προσωπικής ζωής; Πρώτα η καριέρα και μετά το προσωπικό ή το αντίθετο;
“Μέτρον άριστον” έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και προσπαθώ να τα ισορροπώ.

Ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον εργασίας για εσένα; Αν δεν αποδειχθεί «ιδανικό», πως το αντιμετωπίζεις;
Το ιδανικό περιβάλλον εργασίας αποτελείται από σεβασμό, σύμπνοια, άρρηκτη επαγγελματική σχέση τόσο με τους συναδέλφους μουσικούς, όσο και με τους επαγγελματίες της επιχείρησης. Γενικά, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής οιασδήποτε δύσκολης κατάστασης είναι η συζήτηση.

Μία ενδεχόμενη συνεργασία σου με αυτόν τον ιδανικό χώρο εργασίας, πως θα μπορούσε να προσφέρει στο γενικό όραμα της επιχείρησης; Σε απασχολεί κάτι τέτοιο ή προτιμάς να εστιάζεις περισσότερο στην προσωπική σου καλλιτεχνική πορεία;
Ο επαγγελματισμός είναι βασικός παράγοντας προκειμένου να αλληλοστηριχθούν οι καλλιτέχνες και η επιχείρηση. Ο συνδυασμός είναι αυτός που φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Πόσο εύκολα συνεργάζεσαι με άλλους καλλιτέχνες στον χώρο εργασίας σου και ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» σου;
Είναι πολύ εύκολη η συνύπαρξή μου με συνεργάτες καλλιτέχνες. Ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση είναι καίριας σημασίας σε όλα τα επίπεδα συνεργασίας.

Συνήθως με ποιον τρόπο διαχειρίζεσαι τα άσχημα συμβάντα της ζωής, ώστε αυτά να μην επηρεάζουν αρνητικά την δουλειά σου;
Η υποκριτική τέχνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ερμηνευτική προσέγγιση που απαιτεί η ζωντανή μουσική εκτέλεση. Έτσι, μπαίνω στο ρόλο του performer και αμέσως αφήνω την προσωπική μου ζωή στο καμαρίνι.

Από ποια κανάλια διατίθεται προς πώληση η δουλειά σου (πχ. ζωντανές εμφανίσεις, συναυλίες, ψηφιακές πλατφόρμες, βινύλια – cd, merchandise, private parties κτλ);
Θα ανακοινωθούν σύντομα.

Γιατί να αγοράσει κάποιος το μουσικό προϊόν που προσφέρεις;
Είναι παράγωγο εξαιρετικής συνεργασίας, έχει φτιαχτεί με πολλή αγάπη και σεβασμό και αξίζω να μου δώσει μια ευκαιρία.

Αυτήν την στιγμή βρίσκεσαι σε κάποια μουσική σκηνή; Που μπορεί να σε ακούσει το κοινό σου;
Λόγω της θερινής περιόδου έχουν ολοκληρωθεί οι εμφανίσεις μου στα χειμερινά μαγαζιά στα οποία εμφανιζόμουν.

Ποιο θα ήταν το ιδανικό project που θα ήθελες να συμμετάσχεις στο μέλλον, ποιες συνεργασίες θα παρουσίαζαν ενδιαφέρον για σένα και σε ποιο καλλιτεχνικό επίπεδο;
Κάθε project και συνεργασία είναι μοναδικές εμπειρίες. Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με ανθρώπους που μοιράζονται την αντίστοιχη με εμένα ανάγκη της έκφρασης και δημιουργίας.

Ποιο από τα τραγούδια σου έχεις αγαπήσει περισσότερο και γιατί; Έχει να κάνει με κάποιο κοινωνικό ερέθισμα η με προσωπική εμπειρία;
Όλα μου τα τραγούδια τα αγαπώ εξίσου. Το κάθε ένα αντιπροσωπεύει είτε κάποια προσωπική εμπειρία είτε κάποιο βίωμα από το στενό μου περιβάλλον.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε εμείς ως δημοσιογράφοι, να σε βοηθήσουμε στην καλλιτεχνική σου πορεία;
Με την δημοσίευση των παραγωγών στις οποίες συμμετέχω και τις συνεντεύξεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ & VIDEO CLIPS

Official Releases

Επικοινωνία με την Malama Sevastou

Στείλε το μήνυμά σου στην Μάλαμα Σεβαστού!


CAPTCHA image

Αυτό μας βοηθά να προστατευτούμε από κακόβουλες ενέργειες. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.